Modelul finlandez de educație

Finlanda are unul dintre cele mai eficiente modele educaționale din lume. Este țara în care 93% dintre absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat, peste 65% dintre liceeni ajung la facultate şi unde  doar 10% dintre cei care îşi doresc să devină profesori ajung la catedră.

În Finlanda educaţia este adaptată permanent la realităţile lumii în care trăim și în acest sens, a introdus unul dintre cele mai funcționale mecanisme de școlarizare.

În esență, modelul finlandez este cel în care educația este configurată astfel încât tinerii sunt pregătiți atât pe plan școlar dar și pentru viață, pentru viitor, punându-se accent pe competențe practice și pe dezvoltarea unor aptitudini de care este nevoie astăzi.

Învățare activă

Finlanda este țara în care sunt desființate sălile de clasă tradiționale, în care elevii stau pasivi în bănci, ascultându-și profesorii și așteptând să li se adreseze întrebări. Promovează învățarea activă și interactivă, centrată pe elev și nevoile acestuia de cunoaștere.

Pregătire pentru viață

Scopul educației este de a-i pregăti pe tineri pentru viața profesională, de a le oferi perspective ample și complexe asupra viitorului lor și de asemenea, de a-i familiariza cu diferite meserii pe care le pot avea în viitor. În acest sens, au loc o serie de activități extracurriculare prin care elevii au ocazia să întâlnească diferite persoane, specialiști din mai multe sectoare și să-și îmbogățească spectrul cunoașterii și să devină conștienți de propriile capacități și de meseriile pe care le pot practica cu succes.

Colaborare în grupuri mici

Se pune accent pe colaborarea în grupuri mici pentru a rezolva probleme, studii de caz, proiecte de specialitate. Aceste activități au rolul de a dezvolta spiritul de echipă și a pregăti tinerii pentru viitorul lor în mediul profesional și pentru a-i ajuta să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și așa numitele soft skills.

Meniu